Skip to content

Cât să cer?

O întrebare pe care am avut-o și eu la început de drum: cât să cer? „Prețul pieței” e ceva atât de vag, încât m-am gândit că trebuie să existe o metodă care să folosească niște parametri bine definiți.

Și, sigur, nu există un răspuns standard, dar cred că există o strategie care se poate aplica tuturor: pornim de la obiectivul final și facem drumul invers. Cum ar arăta asta? Este important să avem o viziune realistă asupra timpului pentru care suntem plătiți în activitatea noastră de traducători. Adică să nu uităm de timpul pentru trimis mailuri, marketing, dezvoltare profesională, citit și semnat contracte, învățat cum funcționează diferite platforme ale clienților și, într-o mai mică sau mai mare măsură, chestiuni legate de contabilitate.

Pentru mine, echilibrul este undeva între patru și cinci ore de muncă efectivă pe zi și dacă sunt prea multe zile la rând cu cinci ore doar de tradus, nu prea e de bine. Poate că e doar impresia mea, dar am senzația că traducătorii din România nu știu cât câștigă pe oră dintr-un proiect. Cred că e fundamental să folosim această măsură ca să ne putem uita la afacerea noastră folosind date clare.

Așadar, cum calculăm orele facturabile:

  • Stabilește câte ore facturabile vrei să ai pe săptămână și rezistă tentației de a da un număr nerealist. Gândește-te că vrei să traduci pe termen lung și dacă îți pui 7 ore facturabile pe zi, asta poate însemna lejer o zi de lucru de 11 ore.
  • Stabilește câte săptămâni vrei să lucrezi pe an.

Cum calculăm tariful pe oră:

  • Stabilește cât vrei să câștigi pe an
  • Ia în considerare taxele și impozitele pe lună
  • Ia în considerare costurile legate de activitatea economică (internet, licențe, taxe asociații profesionale, chiria sediului/ taxa co-working, contabil, mentenanță site, transport, birotică și papetărie etc.) pe lună
  • Împarte costurile totale asociate afacerii tale la numărul de ore facturabile  și vei obține tariful pe oră.

Să luăm un exemplu: vrei să câștigi 4500 RON net pe lună, prin urmare 9000 RON brut. Cred că e bine să ne gândim că aproape jumătate din ce câștigăm se duce pe taxe și impozite dacă vrem și pensie, sănătate, economii, dezvoltare profesională, bani pentru concediu cel puțin patru săptămâni pe an etc.

Prin urmare: 5 ore facturabile pe zi, 25 pe săptămână. Voi lucra 48 de săptămâni pe an. În total 1200 ore facturabile pe an. Vreau să câștig 108000 RON pe an (12 ×  9000 RON).

  • Taxe și impozite 45%
  • Fond pentru concediu 5%
  • Internet 50 RON, licențe și marketing 250 RON, taxe asociații profesionale 70 RON, chiria 0, contabilitate 230 RON, Transport 20, Birotică 20 RON

Costurile totale ale afacerii:  108000 (salariul) + 48600 (taxele) + 5400 (banii de concediu)+ 640 (internet, contabilitate, asociații etc.) = 162640 RON

162640 (RON) ÷ 1200 (total ore facturabile) = 135, 53 RON/oră

Poate că nu vom ajunge la tariful dorit pe oră din primele luni, însă e foarte folositor să avem un număr care să ne ghideze. Asta ne va împiedica să acceptăm proiecte care sunt mult sub numărul nostru magic și ne va ajuta să filtrăm clienții și chiar și piețele pe care putem lucra. Pe mine exercițiul ăsta m-a ajutat să-mi dau seama de la început că voi putea lucra pe un număr mic de proiecte pe piața locală, așa că mi-am concentrat toate eforturile de marketing pe găsirea de clienți în străinătate.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *

pt_BRPT